Панівна партія Польщі має найбільшу підтримку за два роки - опитування

Понеділок, 23 січня 2017, 11:02

Керівна партія Польщі "Право і Справедливість" має найбільший рівень підтримки населення після останніх парламентських виборів, що відбулися у 2015 році.

Про це свідчать результати опитування IBRiS для видання Rzeczpospolita.

Результати опитування, проведеного IBRiS вперше після протестів опозиції в грудні 2016 року, показують зростання рейтингу "ПіС" у порівнянні з показниками листопада минулого року на 8% - він становить нині 38%.

"Такого високого рівня підтримки "ПіС" не було з вересня 2015 року, коли готувалися до парламентських виборів", – відзначає видання.

Завдяки такому результату партія Ярослава Качинського може розраховувати на 232 мандати у парламенті (на сьогодні 234. – Ред.), що знову дозволяє партії мати одноосібну більшість у Сеймі.

Rzeczpospolita відзначає, що зростання рейтингу відбулося на тлі кількох тижнів протестів опозиції, багатьох кіл і частини засобів масової інформації, під час яких правлячій партії закидали порушення демократії, порушення свободи слова, спроби запровадження диктатури.

"Коли ми запитали у виборців, хто виграв цю суперечку, то найпоширеніші відповіді – ніхто або "ПіС", – цитує видання соціолога Марціна Думу, голову центру IBRiS.

З двох найбільших опозиційних партій, безсумнівно, краще на акціях протесту вийшла "Громадянська платформа". Її рейтинг збільшився на 5%, до 19%. З таким результатом партія Гжегожа Схетини може отримати у парламенті 104 місця проти 132 нині.

Найбільших втрат зазнав рейтинг партії Ришарда Петру "Сучасна" (Nowoczesna), яку нині підтримує  11% опитаних, а зниження становило 8%. Це дало б їй 54 мандати у парламенті.

"Польська селянська партія" (PSL) у порівнянні з листопадовим опитуванням здобула 3% і має нині рейтинг на рівні 7%. Це дасть їй 27 мандатів у Сеймі (наразі – 16).

До Сейму також пройшли би Kukiz'15 і Союз лівих демократів (SLD). Група Kukizʼ15 втратила 2 відсоткових пункти і має підтримку 7% опитаних, що дає їй 35 місць у парламенті на сьогодні.

SLD балансує на межі прохідного бар’єру в 5%. Якби вибори відбулися зараз, то "лівиця" мала б 11 мандатів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.