Берлінський терорист був зареєстрований у Німеччині під 14 різними іменами

П'ятниця, 6 січня 2017, 09:36

Громадянин Тунісу Аніс Амрі, який скоїв напад на берлінський Різдвяний ринок і вбив 12 осіб, був незаконно зареєстрований під 14 різними іменами у Німеччині.

Про це заявив глава кримінальної поліції в штаті Північний Рейн-Вестфалія, де жив Амрі, повідомляє ВВС.

Дітер Шурманн заявив, що слідчі зробили все, що могли, щоб зупинити напад. "Напад було скоєно чоловіком, про якого органи безпеки знали чимало", - сказав міністр внутрішніх справ регіону Ральф Йегер на слуханнях у місцевому парламенті в Дюссельдорфі.

Аніс Амрі був спочатку зареєстрований в місті Клеве, Північний Рейн-Вестфалія, а потім переїхав у Берлін у лютому 2016 року.

Його клопотання про надання притулку було відхилено в червні через 11 місяців після того, як він прибув з Італії, де чотири роки провів у в'язниці. Але Туніс відмовився прийняти його, так як він не мав дійсних документів.

Амрі, ймовірно, скористався розрізненістю органів безпеки Німеччини, щоб не привертати уваги. Кожна з 16 земель Німеччини має свою поліцію і службу безпеки.

Місцева поліція намагалася добитися судового переслідування проти Амрі в лютому через планування серйозного акту насильства проти держави. Справу було передано в Берлін, але не було жодних доказів про підготовлюваний напад, сказав міністр внутрішніх справ.

Ні федеральним, ні державним спецслужбам не вдалося надати достатніх доказів проти Амрі. "Чиновники вичерпали всі законні повноваження, щоб запобігти потенційній небезпеці", - сказав Шурманн.

Амрі використовував численні документи, що, ймовірно,  дозволило йому претендувати на великі суми допомоги у Німеччині. Це також заважало спробам вистежити його.

Нагадаємо, внаслідок наїзду вантажівки в натовп людей на різдвяному ярмарку в Берліні ввечері 19 грудня загинули 12 осіб, ще 49 людей отримали поранення.

За підозрою у причетності до теракту поліція розшукувала громадянина Тунісу.

Підозрюваного Аніса Амрі було вбито у передмісті італійського міста Мілан в п'ятницю, 23 грудня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.