Делегацію польських депутатів у Білорусь очолить скандальний праворадикал

Понеділок, 6 лютого 2017, 19:57

Парламентська делегація Польщі планує відвідати Білорусь, її очолить скандально відомий політик.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням  на повідомлення Палати представників парламенту Білорусі.

До складу делегації увійдуть члени польсько-білоруської парламентської групи сейму на чолі з її співголовою Адамом Андрушкевичем. Ця двостороння група в польському сеймі постала в минулому році. До її складу ввійшли представники всіх політичних сил парламенту Польщі.

Андрушкевич був обраний до Сейму від виборчого руху Kukiz'15. До цього Андрушкевич був віце-головою націоналістичної організації "Всяпольська молодь" (Młodzież Wszechpolska) і членом ультраправого "Національного Руху" (Ruch Narodowy).

У березні минулого року Адам Андрушкевич взяв участь у Третьому марші на честь післявоєнного антикомуністичного підпілля. Одним з героїв акції був Ромуальд Райс "Бурий", відповідальний за спалення білоруських сіл та їхніх мешканців на Підляшші.

Після повернення з маршу Андрушкевич сфотографувався на тлі будинку в селі Буди, який належить місцевому білорусу Сергію Нечипоруку. Його сім'я, зокрема, троє братів, стали після війни жертвами загону Бурого і його солдатів. Знімок депутата викликав скандал у Польщі. Згідно з заявою Інституту національної пам'яті країни, злочини загону Ромуальда Райса "Бурого" мали ознаки геноциду.

У польському Сеймі також працює парламентська група у справах Білорусі, яка багато років відповідала за контакти з білоруською демократичною громадськістю. Її голова, депутат ліберальної партії "Громадянська Платформа" Роберт Тишкевич, відмовився від коментарів, додавши, що не знає деталей візиту.

Спочатку візит був запланований на 15-17 лютого. Але за словами голови білорусько-польської групи при Палаті представників Андрія Наумовича, на прохання польської сторони візит перенесений на квітень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.