КС Молдови визнав незаконним розміщення військ РФ у Придністров'ї

Середа, 3 травня 2017, 09:30

Конституційний суд Молдови визнав неконституційним перебування на території Республіки Молдова військових баз або військових контингентів, контрольованих іншими державами.

Про це повідомляє Newsmaker.md.

Водночас Конституційний суд (КС) постановив, що участь Молдови в міжнародних операціях з підтримання миру не суперечить нейтральному статусу країни.

Повідомляється, що таке рішення КС ухвалив, розглянувши запит лібералів трирічної давності. Запит до КС ліберали Міхай Гімпу, Валеріу Мунтяну, Георгій Брега і Коріна Фусу направили 26 травня 2014 року.

Суд постановив, що перебування на території Молдови військового контингенту або військових баз, контрольованих іншими державами, є неконституційним.

При цьому КС зазначив, що "військова окупація частини території РМ в момент проголошення нейтралітету і в умовах відсутності міжнародного визнання і гарантії цього статусу не впливає на дійсність конституційних положень про нейтралітет" Республіки Молдова.

У рішенні Конституційного суду також сказано, що "у разі загрози фундаментальним конституційним цінностям, таким як незалежність, територіальна цілісність або держбезпека, влада Молдови зобов'язана вжити всіх необхідних заходів, у тому числі військових, для їх захисту".

Раніше повідомлялося, що проросійський президент Молдови Ігор Додон вкотре виступив проти відкриття офісу НАТО та заявив, що прагне, аби Молдова була країною без будь-яких іноземних військ, включаючи російські.

Як відомо, оперативна група російських військ у Придністров'ї - об'єднання Збройних сил Російської Федерації, дислоковане на території невизнаної Придністровської Молдавської Республіки, існує з 1995 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.