Рада Європи повідомила про системне насильство в українських тюрмах та СІЗО

Понеділок, 19 червня 2017, 10:40

У Раді Європи стурбовані системним насильством в українських установах досудового утримання і тюрмах.

Про це йдеться у звіті Комітету  Ради Європи з протидії тортурам щодо ситуації в українських в’язницях, який є у розпорядженні "Європейської правди".

У Раді Європи привітали здійснені Україною реформи у правоохоронній сфері і покращення ситуації у раніше відвіданих колоніях, однак висловили серйозну заклопотаність у зв’язку з жорстоким поводженням працівників поліції і відсутністю прогресу у ситуації з по життєво ув’язненими.

"Комітет з протидії тортурам закликав українську владу проводити політику "нульової терпимості" до жорстокого поводження поліції, і ефективно розслідувати всі скарги" - йдеться у звіті.

Комітет визнав триваючі законодавчі та організаційні реформи пенітенціарної системи і зусилля української влади зі скорочення чисельності ув'язнених.

"Проте комітет висловив стурбованість з приводу насильства серед ув'язнених в досудових установах, і висловив тривогу з приводу жахливих умов утримання в СІЗО, зокрема, в Одесі, Хмельницькому та Києві" - йдеться у звіті.

У Раді Європи заявили, що умови в СІЗО Одеси і Києва навіть погіршилися в порівнянні з 2013-14 роками і "можуть легко вважатися нелюдяними і такими, що принижують гідність".

Слід наголосити, що перебування в СІЗО в нелюдяних і таки, що принижують гідність умовах може бути підставою для скарги затриманого до ЄСПЛ та присудження йому компенсації з бюджету України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.