США виступили за миротворців ООН на Донбасі з широким мандатом і на кордоні з РФ

Четвер, 14 вересня 2017, 08:46

США виступають за розміщення миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу, зокрема на українсько-російському кордоні, та надання їм широкого мандата.

Про це заявила речник Державного департаменту США Гезер Науерт на брифінгу у Вашингтоні.

Науерт зазначила, що в ООН тривають обговорення пропозицій щодо розміщення миротворчої місії, але жодних рішень поки не ухвалювалося.

"Ми підтримуємо партнерів із "нормандського формату" та їхні зусилля щодо імплементації Мінських угод і саме тому ми направили посла Волкера, щоб сприяти цьому", - сказала вона.

За словами Науерт, США вважають, що введення миротворчого контингенту сприятиме відновленню суверенітету і територіальної цілісності України.

"Хочу чітко підкреслити, що будь-які такі сили повинні мати широкий мандат - забезпечувати мир і безпеку на всій окупованій території України, до самого кордону і на самому кордоні з Росією, щоб уникнути поглиблення або закріплення поділу України. Інші країни, наприклад, Німеччина, згодні з нами в цьому", - сказала Науерт.

"Наша мета проста: ми хотіли б відновлення територіальної цілісності України і також захисту українців, незалежно від їхньої релігії, національності або мови", - додала вона.

Науерт зазначила, що США неодноразово закликали Росію забезпечити сталий режим припинення вогню.

"Ми хотіли б, щоб вона вивела важке озброєння і надала повний, безперешкодний і безпечний доступ міжнародним спостерігачам, зокрема до міждержавного кордону", - зазначила вона.

Як відомо, Петро Порошенко має намір у вересні представити на Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

5 вересня президент РФ Володимир Путін сказав, що згоден на розміщення миротворців ООН тільки на лінії розмежування на Донбасі для забезпечення безпеки спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Після розмови з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель Путін допустив розміщення миротворців ООН не лише на лінії зіткнення на Донбасі.

Читайте також на сайті "Європейської правди": "Усі деталі миротворчої місії: яка битва чекає на Україну в ООН".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.