Реакція Угорщини на освітній закон - відволікання уваги від власних проблем з ЄС - Єлісєєв

Вівторок, 26 вересня 2017, 17:33

Заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв вважає, що реакція Угорщини на ухвалений закон України про освіту пов'язана з виборами в цій країні, а також намаганням відволікти увагу від власних проблем з ЄС.

Про це він заявив в ефірі "Радіо Свобода" щодо заяви угорського МЗС.

"Ці всі істеричні заяви угорської сторони пов’язані передусім з парламентськими виборами в Угорщині, які відбудуться наступного року, а також з тим, що Угорщина хоче відвернути увагу від нинішніх проблем у відносинах з ЄС, зокрема у контексті міграційних питань", - сказав Єлісєєв.

Він вважає, що Україні треба діяти спокійно та зважено, але при цьому не поступатися національними інтересами.

"Ми маємо продемонструвати, що ми є велика європейська нація, що у нас є свої національні інтереси і що у нас є свій хребет. І нас на цьому шляху не зламати", – заявив Костянтин Єлісєєв.

За його словами, в питанні закону про освіту потрібен діалог, але угорська сторона замість того, щоб врегулювати проблему в двосторонньому форматі, "вирішили йти на більш широкий формат".

"Ми готові до двосторонніх консультацій, залучити експертів, щоб довести, що цей закон відповідає найкращим європейським стандартам і відповідає, як інтересам угорської національної меншини, так і інтересам української сторони", – додав Єлісєєв.

Нагадаємо, 26 вересня уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону "Про освіту".

Детальніше про конфлікт довкола освітнього закону читайте в статті на "ЄвроПравді": "Мовний конфлікт з Європою: як діяти Києву, щоб зберегти норми освітнього закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.