Страсбурзький суд визнав невиконання судових рішень в Україні системною проблемою

Четвер, 12 жовтня 2017, 14:21

Європейський суд з прав людини передав до Комітету міністрів Ради Європи понад 12 тисяч справ, які стосуються невиконання рішень національних судів в Україні. Таким чином ЄСПЛ визнав проблему системною і такою, яка потребує відповідної реформи.

Про це повідомляється на сайті ЄСПЛ.

Сьогодні Велике журі суду ухвалило відповідне рішення у справі "Бурмич та інші проти України". Водночас воно об'єднало цю справу із 12 143 іншими, які стосуються питання невиконання судових рішень в Україні, і передало їх до КМ Ради Європи.

"Всі вони походять від тієї самої системної проблеми, яку було встановлено в пілотному рішенні у справі Іванов, а саме збоїв у функціонуванні української судової системи, які перешкоджають виконанню остаточних судових рішень та спричиняють таким чином системну проблему невиконання або несвоєчасного виконання рішень національних судів у поєднанні з відсутністю ефективних внутрішніх засобів правового захисту щодо таких недоліків", - йдеться у повідомленні ЄСПЛ.

Рішення у пілотній справі "Іванов проти України" було винесено у жовтні 2009 року. Суд визнав Україну винною у порушенні низки статей Європейської конвенції з прав людини.

"Суд констатував, що незважаючи на значний проміжок часу, що минув після винесення пілотного рішення у справі Іванов 15 жовтня 2009 року, Уряд України досі не вжив необхідних загальних заходів, здатних подолати першопричини системної проблеми, встановленої Судом, і запровадити ефективний засіб захисту, який би міг забезпечити відшкодування на національному рівні усім потерпілим", - йдеться в сьогоднішньому повідомленні ЄСПЛ.

Після рішення у справі "Іванов проти України" суд розглядав подібні справи за скороченою процедурою. Однак постійне визнання України порушником конвенції не покращувало ситуацію із невиконанням судових рішень в державі, констатує ЄСПЛ. Тому суд постановив передати всі подібні справи до Комітету міністрів РЄ, аби той комунікував з цього приводу з українською владою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.