Україна програла ще одну справу в ЄСПЛ і має виплатити сумчанину 7 000 євро

Вівторок, 11 липня 2017, 13:50

Європейський суд з прав людини присудив Україні виплатити компенсацію мешканцю Сум за неналежне розслідування справи про сексуальне розбещення його дитини.

Про це йдеться у відповідному рішенні ЄСПЛ.

Суд визнав, що Україна порушила статтю 8 Європейської конвенції з прав людини (право на повагу приватного і сімейного життя) через недостатньо ефективне розслідування ймовірного сексуального розбещення дитини позивача.

Після розлучення батьків дочка позивача була змушена жити з матір’ю і у 2011 році, у віці трьох років стала свідком неодноразових сексуальних актів між матір’ю і її співмешканцем. Мати також неодноразово била дитину. Слідство було розпочате українськими правоохоронними органами лише у 2013 році і проходить з різноманітними затримками.

"Значні недоліки та неналежний спосіб, у який органи влади розслідували справу, а також загальна тривалість провадження, Суд вважає, що органи влади не дотрималися свого обов'язку проводити ефективне кримінальне розслідування справи та забезпечити відповідний захист приватного життя дитини заявника" - йдеться у рішенні ЄСПЛ.

Також суд визнав, що українські органи влади неналежним чином оцінили умови проживання дитини з матір’ю після розлучення батьків, що зрештою і призвело до сексуального розбещення дівчинки.

ЄСПЛ постановив виплатити заявнику 7 тисяч євро нематеріального збитку і 27 євро судових витрат.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.