Університети Оксфорд і Кембридж інвестували мільйони доларів в офшори

Четвер, 9 листопада 2017, 17:49

Британські університети Оксфорд та Кембридж, а також майже половина всіх коледжів Оксфорду, таємно інвестували десятки мільйонів фунтів в офшорні фонди.

Про це пише The Guardian, посилаючись на матеріали так званих Paradise Papers.

Згідно з документами, обидва університети вклали значні кошти у багатомільярдні приватні акціонерні товариства, розташовані на Кайманових островах - податковій гавані, популярній у американських та британських хедж-фондів.

Гроші були переведені через так звані "компанії-блокатори". Таке розміщення означає, що університети можуть уникнути або "заблокувати" оподаткування своїх хеджевих інвестицій в США. Таким чином, вони отримували дивіденди без сплати податків.

Документи з грифом "комерційна таємниця" і "конфіденційно" показують, що в 2006 році Оксфорд інвестував $3,4 мільйона в акціонерне товариство Coller International. Гроші були переведені в два окремих фонди, створені університетом і окремими коледжами. Кембридж провів інвестицію на $1,7 мільйона через таку ж схему.

Професор бухгалтерської справи Університету Ессекса Прем Сікка ставить під сумнів етичність рішення університетів вивести гроші в офшори.

"Все, що Кайманові острови пропонують, - це таємність і ухилення від сплати податків. І нічого більше. Це не те місце, яке бере активну участь в просуванні науки, досліджень або людських знань", - сказав він.

На думку Сікки, університетам потрібна більша прозорість рішень з інвестицій, оскільки вони суспільні інститути і отримують державні гроші, зокрема від ЄС.

Один з двох офшорних фондів, в який університети вклали гроші, називається Coller International Partners V. Він найбільший в світі в своєму роді і залучив $4,8 мільярдів капіталу від майже 200 громадських інститутів.

Його найбільшим інвестором виявилася компанія Royal Dutch Shell, яка перерахувала до фонду мільярд доларів. Один з партнерів Shell - Xtreme Coil - отримав гроші, вкладені Оксфордом і Кембриджем. Ця компанія спеціалізується на "інноваційних та ефективних бурових установках", здатних "добувати гідрокарбонати з глибоких горизонтів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.