Клімкін про зауваження "Венеціанки": російській мові в Україні нічого не загрожує

Понеділок, 11 грудня 2017, 17:14

Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що російській мові в Україні, яка масово, як і за часів СРСР, звучить на вулицях великих міст, нічого не загрожує.

Про це глава МЗС України заявив у своїй колонці на "Європейській правді": "Старші брати лишилися в минулому: Павло Клімкін про вимоги щодо освітнього закону".

"Хочу заспокоїти усіх стривожених: російській мові в Україні нічого не загрожує. Вона, як і за часів СРСР, масово звучить на вулицях великих міст, вона широко присутня на українському телебаченні, вона й досі домінує в друкованих ЗМІ", - заявив він.

За його словами, засторога Венеціанської комісії щодо можливого дискримінування російської мови в українській освіті у порівнянні з мовами ЄС ще раз підтверджує, що міжнародній спільноті давно час розібратися в складній мовній ситуації, яка виникла в Україні за століття російського панування.

"Перш за все слід з’ясувати, яким є реальний статус і реальна роль російської мови в нашій країні", - сказав він.

За словами Клімкіна, який посилається на останні опитування Київського міжнародного інституту соціології, в Україні тих, хто вважає російську рідною, удвічі більше, ніж етнічних росіян, а тих, хто завжди спілкується російською, вдвічі більше, ніж тих, хто вважає її рідною мовою.

"Картинка явно шизофренічна, чи не так? Ми не піддаємо сумніву необхідність забезпечити мовно-освітні права російської меншини, але тільки якщо це стосується її національної ідентифікації і виключно в місцях її компактного проживання.

Вважаю, що це може бути зроблено без зміни закону шляхом запровадження такої кількості уроків російської мови та літератури, яка б задовольняла потреби громад і узгоджувалася з необхідністю повноцінного оволодіння державною українською мовою", - заявив він.

Раніше повідомлялося, що Венеціанська комісія у своєму висновку зазначила, що Україні варто внести зміни у "мовну статтю" закону "Про освіту", переглянувши заборону викладання російською мовою.

Нагадаємо, глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що Україна виконає рекомендації Венеціанської комісії стосовно реалізації закону про освіту, яка готуватиметься в тісному контакті з національними громадами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.