МЗС: резолюція ООН містить чіткі формулювання щодо Криму як частини України

Середа, 20 грудня 2017, 07:38

Міністерство закордонних справ України вітає ухвалення 19 грудня 2017 року Генеральною Асамблеєю ООН резолюції щодо стану прав людини в окупованому Криму.

Про це йдеться у заяві відомства.

"Системне невиконання Російською Федерацією попередньої резолюції Генеральної Асамблеї ООН, недопуск міжнародних моніторингових механізмів на територію АРК призводить до значного погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. Тому Генасамблея продовжує тримати ситуацію на контролі", - йдеться у заяві.

Нова резолюція містить чіткі формулювання щодо статусу АР Крим та міста Севастополь як частини території України.

Генеральна Асамблея ООН вкотре засуджує тимчасову окупацію Кримського півострова Російською Федерацією та не визнає спроби його анексії державою-окупантом.

В МЗС зазначили, що у контексті ситуації, що склалася у сфері захисту прав людини в Криму внаслідок його незаконної окупації Росією, особливе значення має посилання в резолюції на Женевські конвенції 1949 року та додатковий протокол 1977 року.

"Росія повинна дотримуватися зобов’язань держави-окупанта в умовах збройного конфлікту, зокрема щодо гуманного поводження з населенням, що перебуває на окупованій території, захисту його прав згідно з міжнародним гуманітарним правом", - йдеться у заяві.

Одним з центральних елементів резолюції залишається до сьогодні ігнорований Росією заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним механізмам, включно з Моніторинговою місією ООН з прав людини в Україні, на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу та звітування про ситуацію відповідно до їхнього мандату.

Фіксація та засудження в резолюції ГА ООН системних порушень прав людини, здійснюваних російською окупаційною владою, у т.ч. позасудових страт, викрадень людей, політично вмотивованих переслідувань, обмежень базових політичних прав жителів Криму, має стати важливим кроком на шляху до відстоювання прав і громадянських свобод громадян України, що опинилися в окупації.

"Держава-агресор має припинити на тимчасово окупованій нею території свавілля та забезпечити дотримання міжнародного права. Наступним кроком має стати деокупація півострова. Основа сьогодні вже закладена", - підкреслили в МЗС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: