Угорщина вимагає від України юридичних гарантій щодо закону про освіту

Четвер, 25 січня 2018, 07:46

Угорщина очікує від України юридичних гарантій того, що застосування нового закону про освіту почнеться після досягнення домовленості з угорською національною меншиною Закарпаття.

Про це заявив глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час чергової зустрічі щодо освітнього закону, йдеться в повідомленні на сайті угорського уряду.

"Україна не повинна вводити в дію закон про освіту, доки вона попередньо не узгодила його з представниками угорської нацменшини. Обіцянок недостатньо, нам потрібні юридичні гарантії", – заявив Сійярто.

За словами Сійярто, це питання не є лише справою України та Угорщини, бо, ухваливши освітній закон,  "Київ порушив найважливіші основні міжнародні стандарти захисту меншин".

Міністр зазначив, що позиція Угорщини "повністю збігається з очікуваннями Європейського Союзу та Ради Європи", і Угорщина хотіла б знайти рішення, сприятливе для закарпатської угорської громади.

За словами Сійярто, міністр закордонних справ України Павло Клімкін пообіцяв почати відповідні консультації, але в той же час угорський уряд вимагає юридичних гарантій.

"За відсутності правових гарантій Угорщина зберігає своє рішення блокувати всі існуючі міжнародні ініціативи України в рамках Європейського Союзу і НАТО", - сказав дипломат.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пообіцяв продовжити блокування засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

11 грудня 2017 року Венеціанська комісія опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Однак глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення Венеціанської комісії є "абсолютно однозначним", і викладені в ньому пропозиції не можуть тлумачитися двозначно.

За словами Сійярто, з документа "Венеціанки" зрозуміло, що "правильне рішення" - це внесення змін у суперечливу 7 статтю закону "Про освіту."

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.