МЗС Угорщини в офіційному повідомленні викривило український закон про освіту

Понеділок, 11 грудня 2017, 19:23

Міністерство закордонних справ Угорщини в офіційному повідомленні викривило положення закону України "Про освіту".

Повідомлення, про яке йдеться, опубліковане на сайті МЗС Угорщини.

У коментарі до заяви глави МЗС Петера Сійярто написано, що згідно зі статтею 7 українського закону навчання рідною мовою національних меншин буде дозволено лише у перших чотирьох класах.

А вже з 5 класу, за виключенням предметів з рідної мови, усі предмети викладалися б українською.

"Новий закон про освіту, прийнятий Верховною Радою 5 вересня, спрямований на модернізацію державної освіти шляхом реформ, які будуть запроваджені до вересня 2018 року. Згідно зі 7 статтею закону, освіта нацменшин буде дозволена їхньою мовою лише у перших чотирьох класах... Так, починаючи з 5 класу і вище, за виключенням предметів з рідної мови, усі предмети далі викладалися б українською. Це суперечить Конституції України та її зобов'язання згідно з міжнародними конвенціями", - йдеться у повідомленні міністерства.

Однак, згідно із новим законом про освіту, особам, які належать до нацменшин, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд із державною мовою, мовою відповідної національної меншини.

Якщо дитина належить до національної меншини, у садочку й початковій школі вона може вивчати своєю мовою якусь кількість предметів. А з 5 класу, якщо йдеться по офіційну мову ЄС – "одну або декілька дисциплін".

А якщо не йдеться про офіційну мову ЄС, наприклад російську, - то лише мову й літературу своєї меншини.

Водночас, навіть у рішенні Венеціанської комісії, яке коментує угорське МЗС у даному повідомленні, багаторазово підкреслюється, що діюча редакція українського закону "Про освіту" дає школам право викладати частину предметів мовами меншин.

Саме на цьому ґрунтується висновок "Венеціанки" про допустимість збереження нинішньої редакції ст.7 закону.

Нагадаємо, сьогодні, 11 грудня, Європейська комісія "За демократію через право", більше відома як Венеціанська комісія, опублікувала рішення щодо мовних положень закону України "Про освіту".

Документ містить низку рекомендації для України, але водночас – вважає, що права угорськомовної меншини та інших меншин країн-членів ЄС можуть бути дотримані без внесення змін до сьомої статті закону, тобто тієї, якою встановлюється мова навчання.

Однак, Венеціанська комісія у своєму висновку зазначила, що Україні варто внести зміни у "мовну статтю" закону "Про освіту", переглянувши заборону викладання російською мовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.