Європейський суд відхилив можливість колективного позову проти Facebook

Четвер, 25 січня 2018, 12:28

Європейський суд заборонив австрійському активісту Максу Шремсу подавати колективний позов проти Facebook у рідній країні, натомість він зможе подати індивідуальний позов.

Про це ідеться у винесеному в четвер рішенні суду, який вирішував питання колективності скарги.

Австрійський юрист та захисник прав споживачів Макс Шремс стверджує,  що соціальна мережа співпрацює з Агентством національної безпеки США, збираючи дані про користувачів у всьому світі у рамках програми стеження, чим порушує недоторканість приватного життя громадян.

Шремс домагався від Facebook компенсації у 500 євро для себе та користувачів, які вирішили уповноважити Шремса представляти їхні претензії у австрійському суді. Він позивався також від імені 7 інших користувачів з Австрії, Німеччини та Індії. Шремс стверджує, що 25 тисяч користувачів соцмережі довірили йому представляти свої інтереси, пише Deutsche Welle.

Однак Верховний суд Австрії передав справу у Європейський суд, аби той вирішив питання можливості колективного позову. Європейський Суд постановив, що Шремс не може подати колективний позов проти Facebook.

"Пан Шремс може подати індивідуальний позов у Австрії проти Facebook в Ірландії. На противагу цьому, як уповноважений претензій інших споживачів, він не зможе скористатися форумом споживачів з метою колективних дій", -  ідеться у рішенні суду.

Негайно після рішення суду Шремс заявив, що подасть проти Facebook індивідуальну скаргу до суду у Відні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: