Через турецькі обстріли у Сирії постраждав стародавній храм – ЗМІ

Неділя, 28 січня 2018, 17:50

Через обстріли турецькими військовими утримуваного курдами сирійського регіону Афрін постраждав стародавній храм.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дані сирійського уряду і військових спостерігачів.

Йдеться про арамейський храм Айн-Дара – найдавніший на території сучасної Сирії, побудований приблизно у 1300 році до нашої ери. Від храму до наших часів лишилися великі різьблені базальтові блоки і настінні рельєфи.

На зображеннях, які циркулюють в інтернеті, однак достовірність яких не підтвердження, видно кратер від обстрілу в районі храму.

В уряді Сирії закликали до міжнародного тиску на Туреччину, щоб запобігти обстрілам археологічних і культурних пам’яток.

Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини повідомив, що внаслідок турецьких обстрілів ніхто не постраждав, однак храм зазнав серйозних пошкоджень.

Як відомо, Туреччина 21 січня розпочала на півночі Сирії наземну операцію "Оливкова гілка". Турецькі війська перетнули кордон Сирії та разом з бійцями союзної "Вільної сирійської армії" (FSA) вступили в бойові зіткнення із курдськими "Загонами народної самооборони" (YPG), що належать до коаліції "Демократичних сил Сирії" (SDF).

Анкара називає YPG "терористами", вважаючи їх сирійським відгалуженням забороненої у Туреччині PKK. Втім, курдські бійці активно співпрацювали зі Сполученими Штатами Америки в боротьбі проти терористичного угруповання "Ісламська держава" у Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.