Румунія ризикує приєднанням до Шенгену, продовжуючи судову реформу - Юнкер

Четвер, 1 лютого 2018, 08:57

Румунія ризикує приєднанням до Шенгенської угоди у разі продовження урядової програми із впровадження суперечливої реформи у сфері судочинства.

Про це заявив президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер на спільній прес-конференції з президентом Румунії Клаусом Йоганнісом в Брюсселі, повідомляє EUobserver.

"Якщо румунське законодавство залишатиметься таким, як передбачається парламентом, тоді перевірки в рамках CVM (механізму співпраці та перевірки) та приєднання Румунії до Шенгену буде розглядатися під зовсім іншими (тобто негативними) умовами", - сказав Юнкер.

Румунія, а також Болгарія, щорічно проходять перевірку функціонування судової системи з моменту приєднання до ЄС у 2007 році.

Сам Юнкер висловив довіру до судової системи Румунії та закликав до внесення змін до законів на підставі рішення суду.

"Судова система є незалежною та функціональною, і ми не можемо сказати це про всі держави-члени", - підкреслив він, додавши, що рішення конституційного суду підтверджує роботу судової системи.

Юнкер похвалив Румунію, заявивши, що країна зробила значний прогрес у забезпеченні верховенства права з моменту її вступу в ЄС, і цей шлях повинен бути незворотнім.

"Я впевнений, що ми зможемо мати дружній, цивілізований діалог з румунським урядом для вирішення цих питань", - сказав він.

Нагадаємо, Конституційний суд Румунії визначив, що в поправках до закону про статус суддів та прокурорів існують неконституційні положення.

У грудні 2017 року нижня палата парламенту Румунії схвалила закони про реформування системи правосуддя, які Європейська комісія, Державний департамент США та президент країни критикували як загрозу незалежності судів.

Президент Румунії заявив, що Євросоюз може розпочати санкційну процедуру проти Румунії за прикладом Польщі, якщо Бухарест буде наполягати на змінах в своїй судовій системі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.