У Румунії суд визнав неконституційною частину судової реформи

Середа, 31 січня 2018, 11:34

Конституційний суд Румунії визначив, що в поправках до закону про статус суддів та прокурорів існують неконституційні положення.

Про це повідомляє Romania TV.

Законопроект, який розглядали судді КС, був ухвалений в грудні 2017 року у нижній палаті парламенту Румунії. Суд визначив неконституційними чотири статті нового закону про зміни і доповнення у системі судоустрою.

Один із відхилених пунктів унеможливлює в майбутньому розслідування антикорупційними органами проти чиновників адміністрацій. Так само пакет нововведень передбачає розширення повноважень Міністерства юстиції щодо контролю за діяльністю прокурорів.

Інший пункт наділяє уряд повноваженнями протидіяти прокурорам, котрі припустилися помилки, в тому числі внаслідок недбальства. На думку суддів, необхідно переглянути і точніше сформулювати вжиті у законопроекті терміни.

Решту законопроектів пакета реформ в галузі юстиції Конституційний суд планує розглянути 13 лютого цього року.

Нагадаємо, минулого тижня Євросоюз висловив стурбованість через плани уряду Румунії провести суперечливу судову реформу, яка може негативно вплинути на боротьбу з корупцією.

У Румунії в останні кілька місяців проходять масові протести проти внесення змін до системи правосуддя та пом’якшення антикорупційного законодавства.

У грудні 2017 року нижня палата парламенту Румунії схвалила закони про реформування системи правосуддя, які Європейська комісія, Державний департамент США та президент країни критикували як загрозу незалежності судів.

Президент Румунії заявив, що Євросоюз може розпочати санкційну процедуру проти Румунії за прикладом Польщі, якщо Бухарест буде наполягати на змінах в своїй судовій системі

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.