ЄС критикує Румунію через суперечливу судову реформу

Середа, 24 січня 2018, 15:49

Євросоюз висловив стурбованість через плани уряду Румунії провести суперечливу судову реформу, яка може негативно вплинути на боротьбу з корупцією.

Про це йдеться у спільній заяві президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкера та віце-президента Франса Тіммерманса.

"Ми стурбовані останніми подіями в Румунії. Незалежність судової системи Румунії та її здатність ефективно боротися з корупцією є важливою основою міцної Румунії в Європейському Союзі", - йдеться у заяві.

В листопаді минулого року у щорічній доповіді щодо ситуації в Румунії Єврокомісія попередила, що країна ризикує зробити значний крок назад у сфері незалежності судів у разі ухвалення запропонованого законодавства.

"Комісія закликає парламент Румунії переосмислити запропонований курс дій, відкрити дебати відповідно з рекомендаціями Комісії та досягти широкого консенсусу щодо подальшого розвитку", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, у Румунії в останні кілька місяців проходять масові протести проти внесення змін до системи правосуддя та пом’якшення антикорупційного законодавства.

У грудні 2017 року нижня палата парламенту Румунії схвалила закони про реформування системи правосуддя, які Європейська комісія, Державний департамент США та президент країни критикували як загрозу незалежності судів.

Президент Румунії заявив, що Євросоюз може розпочати санкційну процедуру проти Румунії за прикладом Польщі, якщо Бухарест буде наполягати на змінах в своїй судовій системі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.