Тіллерсон порушив протокол в Анкарі, зустрівшись з Ердоганом без перекладача

П'ятниця, 16 лютого 2018, 10:39

Держсекретар США Рекс Тіллерсон мав понад три з половиною години жорстку розмову з турецькими лідерами у спробі послабити зростаючу напруженість у відносинах з ключовим союзником НАТО, однак зустріч пройшла без перекладача та помічників політика.

Про це повідомляє CNN.

Зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом та міністром закордонних справ Мевлютом Чавушоглу, який переклав, була дуже незвичною, оскільки, як повідомляється, Тіллерсона не супроводжував американський перекладач, жоден помічник чи стенографіст.

Коли Держдепартамент США запитали про таку незвичність зустрічі, то офіційний представник відповів, що Тіллерсон вже "зустрічався з президентом Ердоганом, і йому підходить те, що глава МЗС (Туреччини) перекладає. Вони мають гарні, міцні робочі стосунки."

Однак колишній співробітник Держдепу США заявив, що ця зустріч відхиляється від звичайного протоколу.

"Якщо зустріч не проводиться англійською мовою, то це надзвичайно безрозсудно не мати біля себе перекладача Держдепу, який може гарантувати, що точка зору пана Тіллерсона доноситься точно та з правильним розставленням акцентів", - заявив колишній офіційний представник Держдепу та дипломатичний і військовий аналітик CNN Джон Кірбі.

Як відомо, Тіллерсон в Анкарі мав обговорити зростаючу напруженість навколо військового альянсу, куди входять Загони народної оборони, курдські повстанці в Сирії. Зазначається, що держсекретар США також поїхав на зустріч з Ердоганом, щоб запобігти можливим сутичкам між турецькими військами та силами, яких підтримують США.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Сполучені Штати працюють проти інтересів Туреччини, Ірану та Росії на півночі Сирії, здійснюючи військові поставки на підконтрольні курдам території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.