Зустріч міністрів у нормандському форматі скасована

П'ятниця, 16 лютого 2018, 17:39

Міністри закордонних справ країн-учасниць Нормандського формату не зустрінуться в п’ятницю, попри оголошені плани.

Про це повідомляють численні джерела "Європейської правди" в Мюнхені.

Міністр закордонних справ Павло Клімкин підтвердив дані про скасування або перенесення зустрічі.

Формальною причиною для скасування стала зміна планів міністра закордонних справ Німеччини Зігмара Габріеля. Він перервав участь у Мюнхенській конференції та відлетів у Берлін зустрічати журналіста видання Die Welt Деніза Юселя, який рік перебував у турецькій в'язниці і був звільнений у п’ятницю.

Французький міністр Жан-Ів Ле Дріан також відсутній у Мюнхені, але його мав замінити політичний директор МЗС Франції. Через ці проблеми "нормандську зустріч" перенесли на годину, а згодом - скасували і новий час.

Водночас джерела свідчать, що є також інші причини скасування.

Павло Клімкін заявив журналістам у Мюнхені, що досі розраховує на проведення зустрічі. "Зустріч переноситься на пізніший час або на завтра. Ми готові будь-коли, хоч о третій ночі", - пояснив він.

Однак інформовані джерела "Європейської правди" кажуть, що у п’ятницю переговорів точно не буде, та й в суботу їхнє проведення – під питанням. За даними джерел, у скасуванні зустрічі була зацікавлена також російська делегація. Після першого повідомлення про перенесення початку зустрічі представники РФ висловлювали впевненість, що переговори в Мюнхені не відбудуться.

Проведення зустрічі в суботу справді ускладнене через необхідність узгодити графіки  всіх міністрів, які вже мають призначені зустрічі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.