ЄС допоможе скоротити черги у двох пунктах пропуску на кордоні України і Молдови

Вівторок, 6 лютого 2018, 13:15

Євросоюз профінансує проект, який допоможе скоротити черги та час очікування для мандрівників та суб’єктів господарювання на українсько-молдовському кордоні.

Про це повідомили у представництві Міжнародної організації з міграції.

Міжнародна організація з міграції (МОМ) у співпраці з Місією Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) розпочинає новий дворічний проект "Удосконалення інтегрованого управління кордонами на українсько-молдовському кордоні".

Проект фінансує Європейський Союз. В межах проекту заплановано ремонт приміщень двох пунктів перетину кордону − Кучурган-Первомайськ та Рені-Джурджулешти – та їхнє оснащення меблями, серверами, обладнанням для зважування та інспектування, повідомили на церемонії відкриття проекту в Кишиневі 6 лютого.

"Щорічно більше 3 млн осіб і 800 тисяч автомобілів перетинають ці два пункти перетину кордону. ЄС підтримує Україну та Молдову у зміцненні безпеки їхнього спільного кордону. Ми також працюємо над тим, щоб і мандрівникам, і товарам було простіше і швидше перетинати кордон", – зазначив голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінґареллі.

Пункт Кучурган-Первомайськ розташований на придністровській ділянці кордону. Це найжвавіший контрольно-пропускний пункт українсько-молдовського кордону, який щодня перетинають близько 1,8 тисяч транспортних засобів та 7,3 тисяч осіб. Українські і молдовські прикордонники та митники спільно контролюють кордон на українському боці.

Пункт перетину Рені-Джурджулешти − Рені на українському і Джурджулешти на молдовському боці − також належить до найжвавіших. Зокрема, у цьому місці перетинає кордон велика кількість вантажівок із зерновими на експорт через наближеність до терміналів великого міжнародного порту Джурджулешти (Молдова).

Крім ремонту цих 2 пунктів перетину кордону проект допоможе Україні і Молдові створити автоматизовану систему обміну інформацією про транспортні засоби та подорожуючих, а також обладнає новостворений Спільний контактний пункт у Паланці (Молдова).

Проект "Удосконалення інтегрованого управління кордонами на українсько-молдовському кордоні" розрахований приблизно на два роки з листопада 2017 до березня 2020 р. Його мета − скорочення черг та часу очікування для мандрівників та суб’єктів господарювання, які здійснюють перевезення товарів через українсько-молдовський кордон.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: