До Молдови не пустили українського експерта з моніторингу російської пропаганди

Середа, 17 січня 2018, 13:24

Прикордонники Молдови не пустили в країну українського журналіста та медіа-експерта з моніторингу російської пропаганди Романа Шутова.

Про це Шутов, який є програмним директором організації з моніторингу ЗМІ Detector Media, повідомив на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, він на запрошення посольства США в Молдові летів в Кишинів для проведення тренінгу для журналістів.

"На контролі мене відразу відводять в кабінет - ну тут мене завжди допитують, я, мабуть, у них в списках. Розмова хвилин 15, в деталях, фотографують програму; чекаю чотири години і отримую відмову з приводом, що я не обґрунтував мету візиту. Ні програма заходу, ні запрошення посольства, ні активна присутність молдовського партнера в офісі сек'юріті аеропорту не послужили "обґрунтуванням", - написав Шутов. 

Журналіст зазначив, що опротестувати таке рішення не вдалося ні йому, ні його молдовським партнерам.

"Партнеру відразу показали пальцем наверх. На моє заперечення, що це брехня й вони це знають, мені відповіли в стилі "ми лише передаємо вам рішення, прийняте не нами". Протокол замість мене підписали двоє "свідків" і все", - написав він.

Про проблеми з в'їздом у Молдову 16 січня також повідомив білоруський журналіст "Радіо Свобода" Франак Вячорка.

"Моя перша поїздка в ролі віце-президента Digital Communication Network почалася із затримання в кишинівському аеропорту. Просидів 1,5 години в холодній кімнаті в очікуванні "рішення зверху", прикордонників насторожив білоруський паспорт та журналістське посвідчення, пішли радитися з високим начальством.

А коли сказав, що працюю на "Радіо Свобода", так взагалі запанікували. Нарешті пропустили, заборонили відвідувати Придністров'я і займатися репортерською діяльністю. А пов'язано це було з новим законом проти пропаганди, зараз в Молдові виловлюють російських агентів, до яких зарахували, мабуть, і мене", - написав білоруський журналіст на своїй сторінці у Facebook.

Раніше повідомлялося, що прикордонна поліція Молдови відмовила у в'їзді в країну телеведучій російського телеканалу НТВ Іраді Зейналовій, яка мала взяти інтерв'ю у президента країни Ігоря Додона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.