Рютте, який претендує на посаду генсека НАТО, поїхав у Стамбул на зустріч з Ердоганом

Новини — П'ятниця, 26 квітня 2024, 14:49 —

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який завершує роботу на цій посаді та вважається ключовим кандидатом на наступного генсека НАТО, прибув до Стамбула на зустріч з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом на запрошення останнього.

Про це повідомляє NOS, пише "Європейська правда". 

Візит Рютте багато у чому є нестандартним – він прибув не на урядовому літаку, а звичайним авіарейсом, практично без супроводу, а зустріч запланована у Стамбулі, а не Анкарі, де розташовані ключові урядові установи. Проте у Стамбулі його буде супроводжувати посол Нідерландів. 

Головною темою поїздки Рютте вважають переговори з Ердоганом про його підтримку як кандидата на посаду генсека Північноатлантичного альянсу. Відомо, що Ердоган може виступити проти призначення Рютте. 

Реклама:

Серед країн, позиція яких ще ставить під питання призначення Рютте, також Угорщина, Словаччина та Румунія. Від Румунії на цю посаду претендує її чинний президент Клаус Йоганніс. 

За словами кількох джерел в Анкарі, є значні шанси на те, що Ердоган за підсумками переговорів скаже, що готовий підтримати Рютте – проте, як і зазвичай у випадку з Ердоганом, це не даватиме 100% гарантій того, що він далі не почне висувати додаткові умови. 

Раніше президент Туреччини натякав, що готовий підтримати Рютте, якщо той пообіцяє серйозно сприймати занепокоєння Туреччини щодо боротьби з тероризмом – маючи на увазі протистояння з курдським угрупованням PKK, а також хоче, щоби Рютте "неупереджено" діяв у ситуаціях, коли Туреччина буде мати суперечку з іншими членами НАТО (передусім з Грецією, у якої з Туреччиною непрості стосунки).  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: