Повідомлення про приїзд чеських політиків до Криму виявилося фейком

Вівторок, 6 лютого 2018, 17:38

Візит чеської делегації до Криму виявився фейком, фотографії нібито з Криму були зроблені у Волгограді. 

Раніше чеські ЗМІ, зокрема Forum 24, повідомили про візит до окупованого Криму делегації чеських політиків. Видання опублікувало новину з посиланням на Fecebook-пост публіциста Жарко Йовановича, який нібито сам був учасником чеської делегації.

За твердженням видання, до складу делегації входили також чеський сенатор Ярослав Доубрава, якому заборонений в’їзд в окупований Крим, депутат парламенту Чехії Зденєк Ондрачек, заступник голови комуністичної партії Чехії Йозеф Скала, голова Чеського союзу бійців за свободу Ярослав Водічка, активістка Єлена Вічанова.

Йованович опублікував фото нібито з Криму, на яких чеська делегація фотографується з російськими військовими та російським прапором. Втім, як з’ясувалося, деякі фото зроблені не в Криму, а у Волгограді. На задньому плані однієї з фотографій видно волгоградський готель "Інтурист". Самого Йовановича Forum 24 описує як автора сайтів, що поширюють дезінформацію.

У коментарі "Радіо Свобода" речниця чеського Сенату Ева Давідова повідомила, що канцелярія Сенату не отримувала інформації про поїздку від сенатора Доубрави.

"Тобто ми не були ні перед тим, ні після того поінформовані про цю подію. Через те вважаємо цю поїздку його приватною ініціативою чи дією, про яку на цій підставі не можемо говорити чи будь-як коментувати", – заявила Давідова.

У Міністерстві закордонних справ заявили, що перевіряють інформацію, чи справді депутат Сенату Чехії Ярослав Доубраві та інші чеські діячі їздили до анексованого Криму, оскільки на опублікованому ними фото - російський Волгоград.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.