Україна і ЄС підписали угоду про співпрацю у космічній сфері за програмою Copernicus

Вівторок, 29 травня 2018, 17:05

Державне космічне агентство України та Європейська Комісія підписали угоду про співробітництво в галузі доступу до даних і використання даних супутників Sentinel програми спостереження та моніторингу Землі Copernicus.

Про це повідомляє прес-служба українського відомства.

"Укладання угоди сприятиме налагодженню тісного співробітництва між Україною та ЄС у сфері ДЗЗ та забезпечить реалізацію положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС", - йдеться у повідомленні.

У рамках такого формату співпраці Державне космічне агентство України має намір надавати програмі Copernicus повний, вільний та відкритий доступ до даних із своїх супутників, які ведуть спостереження за Землею.

Церемонія підписання угоди відбулася у рамках візиту делегації Державного космічного агентства України на чолі з головою Павлом Дегтяренком до Брюсселя.

Під час зустрічі сторони обговорили подальші кроки співробітництва у рамках реалізації Угоди. За результатами переговорів, було домовлено про проведення в Києві Інформаційного дня програми Copernicus для потенційних споживачів стосовно можливостей використання даних супутників Sentinel.

Програма Copernicus полягає у моніторингу за Землею, водою та атмосферою, а також у прогнозуванні, управлінні та зменшенні негативних наслідків природних катастроф.

Разом із космічними спостереженнями важливим є також доступ до даних локальних спостережень. Тому Україна має намір надавати доступ до даних мережі регіональних обсерваторій для програми Copernicus. Зокрема, це геофізичні та метеорологічні мережі. Також обидві сторони прагнуть покращити співпрацю щодо даних спостереження за Землею між агентствами, які працюють із супутниками Sentinel, Європейським космічним агентством та Європейською організацією із експлуатації метеорологічних супутників, а також програмами України, які ведуть супутникові спостереження за Землею.

Українські громадяни, науковці, дослідники та приватний сектор повинні отримати повний, вільний та відкритий доступ до даних сім'ї супутників Copernicus Sentinel, які використовують високошвидкісне з'єднання між хабами даних.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.