Демонтаж “катинського” пам'ятника у США: Варшава закликає поляків до протестів

Понеділок, 7 травня 2018, 14:24
Польща намагається не допустити перенесення пам'ятника жертвам Катинського злочину 1940 року з передмістя Нью-Йорка.

Про це заявив глава польского Міністерства закордонних справ Яцек Чапутович, передає Wpolityce.pl.

"Ми здійснюємо різні кроки. Надіслали лист, однак його не прийняли. Ми також здійснюємо різні юридичні кроки. Йдеться про те, щоб терміново призупинити перенесення цього пам’ятника", - сказав глава польської дипломатії.

Він додав, що перебуває у постійному контакті щодо цієї справи з послом Польщі у США, генконсулом у Нью-Йорку та польською діаспорою.

Чапутович пояснив складність проблеми тим, що відповідне рішення прийняли органи місцевого самоврядування, на які майже не впливає державна адміністрація. У зв'язку з цим, він закликає до протестів місцеву польську діаспору.

Раніше мер Джерсі Сіті, що у передмісті Нью-Йорка, Стівен Фалоп заявив про намір перенести пам'ятник з набережної ріки Гудзон. На цьому місці планується збудувати парк.

Пам'ятник у вигляді польського солдата, якому у спину встромлено радянський багнет, і з написом на постаменті "Катинь 1940", встановлено в Ексчейндж Плейс на набережній Гудзона в 1991 році.

 

Як відомо, 5 березня 1940 року Політбюро ЦК ВКП(б) ухвалило секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), які перебували в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, що утримувалися в тюрмах західних областей України і Білорусі. Це рішення було виконано відразу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: