Зеркаль: будівництво "Північного потоку-2" залежить від декількох країн

Понеділок, 2 липня 2018, 13:33

Заступник міністра закордонних справ України Лана Зеркаль заявила, що будівництво другої нитки газопроводу "Північний потік" залежить від позиції декількох країн.

Про це дипломат сказала під час спілкування з журналістами, трансляцію якого вів телеканал "Прямий".

Зеркаль наголосила, що завадити будівництву "Північного потоку-2" можуть зміни до газової директиви ЄС, обговорення яких зараз ведеться у Євросоюзі. Відповідно до пропонованих змін усі газогони, в тому числі імпортні, які пролягають морським шляхом, будуть підлягати законодавству ЄС.

"Якщо законодавство ЄС буде поширене на "Північний потік-2", він стане економічно невигідним для будівництва. Таке було, коли будували Південний потік, і коли Єврокомісія разом з країнами-членами ухвалила рішення в 2014 році, що він підпадає під регулювання європейського законодавства, Путін сказав, що вони перестають його будувати", - розповіла дипломат.

За її словами, технічні консультації щодо зміни директиви зараз на фінальному етапі. Вони були відкладені через перехід головування у Раді ЄС до Австрії, але відновляться у липні, й далі будівництво газогону залежатиме від позиції кількох держав ЄС.

"Технічні консультації відклали до липня через зміну президентства. Питання залежить від декількох країн: Німеччина, Нідерланди, Бельгія та Австрія, з якими ми також працюємо", - повідомила заступниця міністра.

Як відомо, Данія – остання держава, що має надати дозвіл на прокладення другої гілки "Північного потоку". Прем’єр-міністр Данії визнає, що цей проект має не тільки економічну, але й політичну складову.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: