Біля посольства РФ у Вільнюсі відкрили сквер імені Нємцова

Субота, 25 серпня 2018, 11:00

У Вільнюсі біля посольства Росії відбулося урочисте відкриття скверу, названого на честь убитого в Москві лідера російської опозиції Бориса Нємцова.

Про це повідомляє портал Delfi.

У заході взяли участь понад півтори сотні людей.

"Цей сквер невипадково названий ім'ям Бориса Нємцова. Цьому є кілька причин, – заявив мер Вільнюса Ремігіюс Шимашюс. – Борис Нємцов був другом Литви, він підтримував нашу країну, часто приїжджав сюди, і ми відчували справжнє партнерство. Він був російським державним діячем, борцем за свободу, демократію, мир і права людини. Цінності, за які він боровся, універсальні. Цей сквер – не тільки Бориса Нємцова, це - сквер свободи, демократії і миру, і борців за ці цінності і поваги до цих діячів".

Мер Вільнюса також висловив надію, що одного разу "і російський посол буде пишатися тим, що живе біля скверу імені Бориса Нємцова".

"Це важливий день для всіх нас, це історія, символ. Ми віддаємо данину поваги Нємцову і всім, кому важлива свобода, хто знає їй ціну і розуміє, що це не само собою зрозуміле поняття, що її треба завоювати і захистити", - підкреслив глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс.
Міська рада Вільнюса ухвалила відповідне рішення про перейменування скверу у травні. Частина вулиці в Вашингтоні недалеко від посольства Росії також названа на честь Бориса Нємцова.

Опозиційного політика Бориса Нємцова було вбито 27 лютого 2015 року на Великому Москворецькому мосту в Москві. Замовника вбивства досі не знайшли. Вбивство Нємцова викликало обурення в усьому світі й привернуло увагу міжнародної громадськості до складного становища російських опозиціонерів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.