Путін пропонує Японії історичну мирну угоду "без передумов" до кінця року

карта
Середа, 12 вересня 2018, 10:57

Президент Росії Владімір Путін закликав Японію підписати мирну угоду з Москвою "без будь-яких передумов" до кінця року, щоб спробувати вирішити довготривалу територіальну суперечку.

Про це пише AFP.

Історична пропозиція Путіна відбулася лише через два дні після того, як він заявив, що територіальний конфлікт двох країн навряд чи буде врегульований.

Суперечка між РФ та Японією зосереджена на чотирьох найпівденніших Курильських островах (японці називають їх "північними територіями"), які Радянський Союз окупував наприкінці Другої світової війни. На ці острови претендує Японія.

 

"Ми намагалися вирішити територіальний конфлікт протягом 70 років, ми ведемо переговори протягом 70 років", - сказав Путін на економічному форумі у далекосхідному місті Владивосток, у якому взяли участь прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе та китайський лідер Сі Цзіньпін.

"Сіндзо сказав: "Давайте змінювати наші підходи". Давайте! Давайте укладемо мирну угоду, не зараз, але до кінця року без будь-яких передумов", - сказав Путін.

Путін додав, що укладання такої угоди дозволить обом країнам "продовжувати вирішувати всі невирішеними питання як друзям".

У свою чергу прем'єр-міністр Японії заявив, що дві країни "зобов'язані майбутнім поколінням".

"Давайте разом звернемо увагу на питання: "Якщо ми цього не зробимо зараз, то коли? І якщо ми цього не зробимо, то хто зробить? Ми обидва цілком усвідомлюємо, що це буде непросто", - сказав Абе.

Ще кілька днів тому Путін заявляв, що "наївно було б думати, що це можна швидко вирішити".

Двоє лідерів розпочали різні економічні проекти на островах у таких сферах, як вирощування риби та молюсків, енергія вітру та туризм.

З минулого року країни також узгодили чартерні рейси для японських колишніх мешканців острова, щоб ті могли відвідати могили родичів.

Росія розгорнула комплекси "Бастіон" на Курилах. 3 серпня протокою Лаперуза, яка розділяє острови Хоккайдо і Сахалін, пройшли 28 кораблів російського Тихоокеанського флоту РФ - найбільша група російських кораблів з часів "холодної війни", яка виконувала подібний маневр.

Курильські острови архіпелаг у Тихому океані, що простягається від південного краю Камчатки до японського острова Хоккайдо. Японія претендує на острови Кунашир, Шикотан, Ітуруп і Хабомай, посилаючись на двосторонній Трактат про торгівлю та кордони 1855 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.