Москва погрожує зривом договору з США, побоюючись "томагавків" у Польщі й Румунії

Вівторок, 25 вересня 2018, 16:05

У Росії побоюються, що на американські комплекси протиракетної оборони у Польщі та Румунії будуть встановлені ракети середньої дальності.

Про це заявив представник Міністерства закордонних справ Росії Владімір Єрмаков, пише "Польське радіо".

"З усіма нашими інструментами контролю та моніторингу ми не можемо бути на сто відсотків упевнені, що в Польщі і Румунії на складах в ядерному оснащенні немає крилатих ракет "Томагавк"", - сказав директор Департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС РФ.

Росія вважає, що пускові ракетні комплекси в Румунії та Польщі - це порушення договору зі США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (INF), оскільки вони можуть бути використані для запуску маневруючих ракет середньої дальності.

"Сьогодні такі пускові установки розгорнуті в Румунії, найближчим часом вони будуть розміщені в Польщі. Якщо не розв’язати цю проблему, договір може зірватися. Зрозуміло, що винуватцями зірвання договору будуть США", - сказав Єрмаков, говорячи про домовленість, досягнуту між США та СРСР у 1987 році.

Він додав, що Москва готова до обговорення з Вашингтоном "долі договору у будь-який час і у будь-якому форматі". США звинувачують Москву у порушенні договору. Президент Трамп заявляв про намір вирішити це питання з РФ.

Американський протиракетний щит в Румунії запустили у травні 2016 року. У Польщі будівництво комплексу протиракетної оборони в Редзікові відклали. Американська сторона попереджала про технічні затримки.

Представники США, НАТО, Польщі та Румунії неодноразово наголошували, що європейська частина американської протиракетної оборони не спрямована проти Росії, а її завдання – це захист від можливої загрози ракетного удару з Близького Сходу, зокрема з Ірану.

Нагадаємо, минулого року Державний департамент США схвалив продаж Польщі протиракетних систем Patriot.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: