Головуюча Ради Європи підтримала висновок юристів про незаконність санкцій у ПАРЄ

Середа, 10 жовтня 2018, 13:25

Віце-прем’єр та голова МЗС Хорватії Марія Пейчинович-Бурич, яка невдовзі завершує піврічне головування у Комітеті міністрів Ради Європи, офіційно підтримала юридичні доводи про незаконність санкцій проти Росії, накладених у ПАРЄ.

Про це вона заявила на сесії ПАРЄ у Страсбурзі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Пейчинович-Бурич утрималася від звинувачень на адресу Асамблеї, але зазначила, що ПАРЄ має враховувати висновок, підготовлений юридичним радником Ради Європи Йоргом Полякевичем за спільним запитом генерального секретаря та головування КМРЄ.

Представниця Хорватії закликала ПАРЄ діяти, не виходячи за межі статутних повноважень. "Сподіваюся, цей юридичний аналіз, який був вам переданий, зможе внести юридичну ясність (щодо повноважень Асамблеї)", - додала вона.

Марія Пейчинович-Бурич закликала зберегти Росії у складі Ради Європи і залишити за РЄ статус пан’європейської організації. Водночас визнала, що Російська сторона не бере участь у роботі ПАРЄ з власної волі. "Російська федерація – це держава-учасник РЄ, але ця країна вирішила не брати участь у роботі одного з органів, а саме Парламентської асамблеї", - пояснила дипломатка.

Як відомо, в останні дні вересня політичні групи ПАРЄ (а від них і інші депутати) та уряди всіх країн-членів отримали із секретаріату Ради Європи документ зі статусом "не для поширення", підготовлений на прохання генерального секретаря Турбйорна Ягланда. 

У описі документу юридичний радник РЄ, німець Йорг Полякевич доводить, що механізм санкцій має бути скасований, бо суперечить духу Статуту РЄ (хоча цей механізм також прописаний саме у Статуті). Щонайменше, потрібно скасувати право Асамблеї накладати найпотужніші санкції – позбавлення права голосу делегації країн-порушниць, стверджує Полякевич.

Нагадаємо, Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 9 жовтня не знайшла голосів для зміни санкційних правил заради РФ і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

Детально про дебати та про те, в чому полягає перемога – в статті "Кремль програв битву за Страсбург: як підкилимна гра Ягланда призвела до поразки росіян у ПАРЄ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: