Україна і Польща домовилися про кілька важливих "емоційних" жестів - Клімкін

Четвер, 25 жовтня 2018, 17:09

Глава МЗС України Павло Клімкін анонсував кілька спільних кроків Києва та Варшави в рамках примирення у суперечках щодо історичних питань.

Про це він розповів на прес-конференції у Львові.

"Ми вирішили зробити декілька поки що невеличких, але важливих емоційних жестів. Польська сторона почала відновлювати дуже важливі для нас пам’ятники. Ми будемо збирати українську частину Українсько-польського форуму, говорити з нашими істориками, і сподіваюся, що нам вдасться зробити цей поштовх", - сказав Клімкін.

Він зазначив, що на польських умовах Україна не буде вирішувати історичні суперечки, які впливають і на політичні стосунки.

"Я чітко сказав польським колегам, що ми за визначенням не можемо говорити з ними, про те, яким чином прийти до компромісів розуміння нашої історії. Наша історія – це наша історія. На цьому маємо поставити крапку і говорити про спільну історичну пам'ять", - зазначив міністр.

Як відомо, Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі, зокрема, на кладовищі у Грушовичах під Перемишлем.

Директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявляв, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.