В Естонії чиновникам дозволили отримувати в подарунок горіхи на Різдво і квіти

Субота, 27 жовтня 2018, 12:40

У Міністерстві фінансів Естонії розробили докладну інструкцію для чиновників про те, чи можуть вони приймати подарунки і які саме.

Про це повідомляє Postimees.

Документ містить 19 конкретних ситуацій, з якими чиновники можуть зіткнутися в повсякденному житті, і рекомендації, що в таких ситуаціях потрібно робити.

Згідно з інструкцією, допустимо приймати кошики з горіхами в різдвяний період. Це розглядається як звичайний прояв ввічливості. Таким самим проявом ввічливості може бути подарована кружка з логотипом гімназії чиновнику міністерства, який організував екскурсію для школярів.

В той же час, подарункові картки в СПА або квитки на концерт приймати не можна. Це не узгоджується з нормами етики і ставить під сумнів неупередженість та законність поведінки чиновника.

Не рекомендується приймати запрошення про участь у поїздці за кордон для відпочинку.

Однак можна брати участь у семінарі в іншому місті за умови оплати поїздки та відрядження міністерством. Немає нічого поганого, якщо пенсіонер вручить чиновнику зібрані в своєму саду квіти на знак подяки за отриману від самоврядування допомогу на купівлю дров.

Згідно з інструкцією, охоронець не повинен приймати від ув'язненого шоколад, куплений в тюремному магазині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.