Найменші бюджети в Європі, мало суддів та багато прокурорів: звіт РЄ про правосуддя в Україні

Четвер, 4 жовтня 2018, 18:35

Система правосуддя, що діє в Україні, має "рекордні" або близькі до "рекордних" показників серед усіх держав-членів Ради Європи.

Про це йдеться у звіті Європейської комісії з питань ефективності правосуддя, яку має в розпорядженні Європравда.

Аналіз охоплював системи юстиції 47 країн (всіх держав РЄ крім Ліхтенштейна і Сан-Маріно, а також Ізраїлю та Марокко, які добровільно доєдналися до цієї роботи). Він здійснювався за спільною методикою та дозволяє порівняти окремі показники різних європейських держав. Звіт базується на підсумкових даних 2016 року.

Цьогорічний звіт показав, що Україна лишається серед країн з найнижчим в Європі бюджетом на судову систему – 8.1 євро на душу населення, що у 8 разів нижче за середнє по Європі. Менше ніж ми на правосуддя витрачає лише Азербайджані (7.8 євро), який традиційно критикують за неприйнятне ставлення до принципів правосуддя. У порівнянні з 2014 роком витрати України в гривнях зросли, але в євро – впали через девальвацію національної валюти.

Української юриспруденція значною мірою фінансується за рахунок судових зборів (37%, що вдвічі більше за середній європейський показник).

Бюджет на безоплатну правову допомогу – також серед найнижчих, ми поступаємося лише Азербайджану та Албанії. При цьому показник України (16 євроцентів на особу) в 40 разів нижчий за середній по континенту.

Примітно, що при низькому фінансуванні системи, в Україні рекордно роздута прокуратура. Навіть після реформи прокуратури нас – 24 прокурора на 100 тисяч людей. Більше (25) – тільки в Росії. При цьому кількість суддів в Україні менша за середньоєвропейську (14 проти 21 на 100 тисяч мешканців).

В Раді Європи вказали також на нестачу юристів, у нас їх двічі менше за середній показник в Європі та на низьку частку жінок серед прокурорів та юристів загалом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.