Віце-прем’єр розкритикувала системні проблеми у виконанні Угоди про асоціацію

Вівторок, 13 листопада 2018, 10:27

Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе розкритикувала міністерства за зволікання та ігнорування виконання строків, передбачених Угодою про асоціацію.

Про це йшлося на щоквартальній нараді із заступниками міністрів із європейської інтеграції щодо прогресу виконання Угоди про асоціацію, повідомляє прес-служба віце-прем’єра.

"Неприпустимим є ігнорування міністерствами строків, що передбачені Угодою про асоціацію", – заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що часто міністерства через довготривалі процедури міжвідомчих погоджень спокушаються швидкою реєстрацією євроінтеграційних законопроектів через народних депутатів. В результаті це гальмує виконання Угоди.

За словами віце-прем'єра, міністерства не внесли протягом третього кварталу жодного законопроекту, передбаченого Планом заходів виконання Угоди.

Віце-прем’єр наголосила на низці інших системних проблем.

Зокрема, часто розроблені органами виконавчої влади законопроекти місяцями не вносяться міністерствами на розгляд уряду. Наприклад, законопроект про енергетичну ефективність чи законопроект про імплементацію директив щодо боротьби з відмиванням доходів та фінансуванням тероризму.

Крім того, міністерства розробляють і вносять на засідання уряду або реєструють через народних депутатів законопроекти, які досконало не враховують положень відповідних директив ЄС.

Міністерства ігнорують строки, передбачені Угодою про асоціацію. Наприклад, щодо законопроектів про туризм та захист прав споживачів, право компаній щодо акціонерних товариств, законодавство з питань безпеки дорожнього руху та документів, що посвідчують право на керування транспортним засобом.

Віце-прем’єр зазначила, що, попри численні ефективні зусилля та позитивні досягнення, є сфери, у яких за останні три роки не було досягнуто жодних зрушень. Це, зокрема, укладення Угоди АСАА, запровадження інституту Уповноваженого економічного оператора та ухвалення технічних рішень щодо створення єдиного режиму транзиту між Україною та ЄС, виконання завдань законодавчого забезпечення у сфері транспорту та підписання Угоди про спільний авіаційний простір.

Читайте також: "Є асоціація, немає інтеграції: Єврокомісія оцінила прогрес України у виконанні угоди з ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.