Росія вірила у свою безкарність, але вже є перші рішення суду щодо Криму – Зеркаль

Середа, 7 листопада 2018, 14:32

Україна вже має перше рішення міжнародного суду щодо захисту українських активів в анексованому Криму і очікує на нові до кінця цього року.

Про це заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль під час дискусії на міжнародній конференції "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед", яка проходить в Києві.

"Росія ніколи не сподівалася, що українські інвестори, які втратили власність і свої активи в Криму зможуть захистити себе за допомогою такого інструменту як двосторонні угоди про захист інвестицій. Але це сталося, і вже є перше рішення по суті. В цьому році ми отримаємо ще кілька рішень. І це тільки початок, світ поступово усвідомлює, що неможливо не реагувати на гібридні загрози", - сказала Зеркаль.

Вона зазначила, що Росія повернулася до імперсько-радянської традиції побудови міжнародних відносин з абсолютною неповагою до міжнародного права.

"При цьому вони використовують нові інструменти технічного впливу, соціального впливу. І світ, який створювався після Другої світової, виявився неготовий до цього, адже він створювався на засадах поваги до міжнародного права", - сказала Зеркаль.

За словами заступника міністра, агресія Росії на Донбасі і анексія Криму довели, що в сучасному світі конвенційні реакції вже не діють, оскільки РФ використовує конвенційні заходи ведення війни.

"Саме використовуючи вади міжнародної правової системи, Росія вважала, що вона повністю убезпечена від відповідальності за пов’язані із агресією дії. Як постійний член Радбезу ООН Росія досі захищає своє право на повну безкарну поведінку, але при цьому вона вимушена поступатися своїм іміджем", - сказала Зеркаль.

"Ми скористалися низкою інструментів, такими як міжнародна конвенції із заборони фінансування тероризму, конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації і використали Міжнародний суд ООН для захисту перш за все прав людини і прав України як держави", - додала вона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.