Косово і Сербія обмінялись звинуваченнями в ООН через косовську армію

Вівторок, 18 грудня 2018, 11:25

Президенти Сербії і Косова обмінялися звинуваченнями в понеділок на засіданні Раді Безпеки ООН в зв'язку з рішенням Косова перетворити свої Сили безпеки чисельністю в 4 тисячі осіб у регулярну армію.

Водночас обидва лідери висловили готовність до діалогу, повідомляє Associated Press.

Президент Сербії Александар Вучич звинуватив Косово в порушенні резолюції ООН 1999 року. Він запитав, який документ дає Косову так зване "суверенне право" на формування своїх власних збройних сил. "Де це написано? Я можу сказати вам заздалегідь: ніде", - заявив сербський президент.

Президент Косова Хашим Тачі відповів, що його країна є суверенною державою і має абсолютне право сформувати свою власну армію.

Тачі зазначив, що рішення парламенту про формування армії є незворотнім, але додав, що перетворення буде здійснюватися в дуже тісній співпраці з НАТО і призведе до створення професійних багатоетнічних сил.

"Якщо Косово і помилилось, то тільки у тому, що п'ять років чекало на створення армії. Ми запізнилися із рішенням, тому що чекали доброї волі від тих, хто ніколи її не виявляв щодо Косова", - заявив Тачі.

Представник РФ Василь Небензя попередив, що створення армії Косова "може привести до кровопролиття і стати справжньою катастрофою, повернути Балкани в період заворушень і поховати зусилля зі стабілізації регіону".

Перед засіданням Ради безпеки ООН вісім європейських країн виступили зі спільною заявою на підтримку суверенного права Косова поступово перетворювати Сили безпеки в армію. Вони заявили, що процес трансформації повинен бути прозорим та включати всі спільноти країни.

Вісім країн - Бельгія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Польща, Швеція та Велика Британія - також закликали Косово та Сербію доосягти угоди про нормалізацію відносин.

Як повідомлялося, 14 грудня парламент Косова проголосував за створення національної армії.

Північноатлантичний альянс розкритикував рішення парламенту Косова про створення національної армії. ЄC також не підтримав рішення про створення косовської армії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.