Голова МЗС Чехії прокоментував намір зменшити штат дипломатів РФ у країні

Четвер, 20 грудня 2018, 15:38

Питання висилки російських дипломатів з Чехії не стоїть на порядку денному.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек, пише Parlamentnilisty.cz.

У звіті Інформаційної служби безпеки Чехії за 2017 рік йдеться про великий штат співробітників Посольства Росії в Чехії, через яке Російська Федерація чинить тиск на чеських політиків. Петршичек ще до його оприлюднення у грудні вказував на необхідність зменшення недипломатичного персоналу посольства РФ у Празі, однак нині пояснив, що про висилку не йдеться.

"Але ми не ставимося до повідомлень і застережень наших спецслужб легковажко", - сказав глава чеського зовнішньополітичного відомства.

За його словами, Чеська Республіка рада тому, що санкції проти Москви знову продовжені. "На мій погляд, важливо вести діалог з Росією, шукати шляхи виконання Мінських угод", - сказав він.

У листопаді Петршичек зазначив, що його відомство веде "діалог з російською стороною не лише про загальну кількість дипломатів у Празі, одна з тем - скоротити кількість зареєстрованих автомобілів посольства Російської Федерації, яка є дуже високою".

"Ми можемо тільки здогадуватися, для чого ці машини. Також можливо в майбутньому обговорити те, що число дипломатів, а зокрема недипломатичного персоналу посольства Росії, має відповідати розміру такої країни, як Чехія", - заявляв міністр.

Москва заперечувала подібні консультації з Прагою. 

Нагадаємо, 26 березня влада Чехії повідомила, що висилає трьох співробітників російської розвідки, які працюють під дипломатичним прикриттям, на знак солідарності з Великою Британією. Це стало відповіддю на отруєння колишнього російського агента Сергєя Скрипаля в Солсбері.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.