Протести у Франції: сутички у кількох містах, поліція застосувала сльозогінний газ

Субота, 29 грудня 2018, 16:35

Французька поліція застосувала сльозогінний газ у Парижі до демонстрантів, які беруть участь в сьомий хвилі протестів "жовтих жилетів".

Про це повідомляє AFP.

Кілька сотень людей зібралися біля офісів France Televisions і телеканалу BFM в центрі столиці, вигукуючи "fake news" і закликаючи до відставки президента Еммануеля Макрона.

Протестувальники вийшли на трамвайні лінії і кидали різні предмети в поліцію, яка відповіла шумовими гранатами зі сльозогінним газом і затримала кілька людей.

Сльозогінний газ також застосовувався в Нанті, а протести сьогодні проходять в Ліоні, Марселі Бордо і Тулузі.

Протестний рух, який триваэ півтора місяця, значно скоротився за останні тижні: 22 грудня у Франції загалом нарахували всього 38 600 демонстрантів проти 66 000 тижнем раніше і 282 000 в перший день мобілізації 17 листопада.

Нагадаємо, протести "жовтих жилетів" у Франції розпочалися 17 листопада. На акції вийшли водії, незгодні з підвищенням податку на пальне. Й хоча французька влада пішла на поступки і скасувала заплановане підвищення податку на паливо, а також підвищення цін на електрику та газ, протестувальники розширили коло вимог - починаючи від підвищення зарплат, зменшення податків і завершуючи вимогою відставки президента.

У відповідь на протести президент Франції Еммануель Макрон оголосив низку заходів щодо поліпшення соціально-економічного становища. Він заявив, що з наступного року у Франції на 100 євро буде збільшена мінімальна заробітна плата, передбачено заходи щодо поліпшення забезпечення пенсіонерів, робота в понаднормові години буде оплачуватися без відрахування податків.

Напередодні стало відомо, що мерія Парижа вирішила не скасовувати традиційні новорічні святкування на Єлисейських полях, не зважаючи на загрози нової акції "жовтих жилетів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.