Кремль: Путін і Ципрас 7 грудня завершать складний період між Грецією та РФ

Вівторок, 4 грудня 2018, 15:27

У Кремлі сподіваються, що зустріч президента РФ Владіміра Путіна та прем'єр-міністра Греції Алексіса Ципраса в Москві 7 грудня повинна завершити непростий період відносин між двома країнами, пов'язаний з дипломатичним скандалом.

Про це заявив помічник президента Росії Юрій Ушаков, пише ТАСС.

"Цей візит носить особливий характер, оскільки покликаний завершити неспокійний період розвитку наших двосторонніх відносин", - сказав він. "Я веду мову про висилку відповідних співробітників нашого посольства в Афінах, Чорноморського банку торгівлі та розвитку, про заборону в'їзду в Грецію двом нашим колишнім дипломатам", - пояснив Ушаков.

За його словами, ця ситуація була нетиповою для відносин двох країн. "Ситуація, що склалася викликає стурбованість, оскільки таких збоїв давно ми не спостерігали в наших відносинах", - сказав він.

"Надто прикрим" Ушаков назвав скасування урочистих заходів, приурочених до 25-річчя підписання договору про дружбу і співробітництво двох країн і до 190-річчя встановлення дипломатичних відносин. Представник Кремля нагадав, що до цих дат був приурочений і візит глави МЗС РФ Сергєя Лаврова в Грецію, який пізніше було скасовано.

"Слава богу, що обидві сторони зараз проявили мудрість і вирішили в кінці року провести візит до Росії прем'єр-міністра Ципраса і тим самим закінчити такий нетиповий період в наших відносинах", - сказав Ушаков. Він нагадав, що 5-6 грудня пройде і засідання міжурядової комісії двох країн, де обговорять проблеми в сфері економіки, політики і соціальній сфері.

Перспектива співпраці в енергетиці, зокрема з урахуванням зацікавленості Греції до постачання російського газу в Європу за південним маршрутом, як очікується, буде обговорена в ході майбутньої зустрічі Путіна і Ціипраса, повідомив Ушаков.

"Грецька сторона висловлює зацікавленість в підключенні до інфраструктурних проектів щодо доставки російського газу в Європу за південним маршрутом. Йдеться про участь в реалізації проекту газопроводу "Турецький потік", - сказав Ушаков.

За його словами, енергетика є стратегічною сферою співпраці Росії і Греції. Зокрема, як повідомив помічник президента, Росія забезпечує 60% потреб Греції в газі і понад 15% - в нафті.

У липні Греція вислала двох російських дипломатів, яких звинуватила у наданні коштів протестним групам, що виступають проти угоди про перейменування Македонії. Греція також заблокувала в'їзд в країну іншим російським чиновникам. Афіни звинувачували російських дипломатів також у невдалій спробі підкупу грецьких державних службовців і митрополитів грецької православної ієрархії, і спробах отримати вплив на Афоні.

6 серпня МЗС Росії повідомило про дзеркальну відповідь на висилку російських дипломатів з Афін.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: