Греція: росіяни вислані за звинуваченням у фінансуванні протестів

П'ятниця, 13 липня 2018, 12:31

Греція вирішила вислати двох російських дипломатів за звинуваченням у наданні коштів протестним групам, що виступають проти угоди, яка має покласти край давній суперечці Греції з сусідньою Македонією.

Про це пише AP з посиланням на джерела в грецькому уряді.

Висилка була підтверджена на наступний день після того, як НАТО офіційно запросилo Македонію приєднатися до військового альянсу до успішного завершення угоди про перейменування країни. Москва виступає проти будь-якого розширення НАТО, особливо якщо мова йде про держави, які Росія бачить у своїй сфері впливу.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас заявив грецьким журналістам у Брюсселі після того, як завершився саміт НАТО в четвер, що він "зобов'язаний захищати національний суверенітет" Греції, але не говорив про Росію або про висилання безпосередньо.

"Ми прагнемо до добрих стосунків з більшістю країн, а не тільки з сусідніми", — сказав Ціпрас. "Але ми вимагаємо, щоб усі країни поважали нашу міжнародну легітимність і національний суверенітет".

Російській владі дали час до п'ятниці, щоб вивезти двох дипломатів з Греції, повідомив грецький чиновник. Він попросив не називати його, пославшись на делікатність питання.

Уряд був змушений діяти після отримання доказів "конкретних дій", сказав чиновник. Греція також заблокувала в'їзд в країну іншим російським чиновникам.

Неясно, чи виїхали російські дипломати, чи готуються до від'їзду. За даними дипломатичних джерел грецьких ЗМІ, Афіни звинувачували російських дипломатів також у невдалій спробі підкупу грецьких державних службовців і митрополитів грецької православної ієрархії, і спробах отримати вплив на Афоні.

Сполучені Штати схвалили дії Греції. Прес-секретар Держдепартаменту США Хізер Науерт сказала: "Ми підтримуємо Грецію, яка захищає свій суверенітет. Росія повинна припинити свою дестабілізуючу поведінку."

У Москві заявили, що зроблять "дзеркальну" відповідь.

Операція з припинення суперечки про назву передбачає перейменування Македонії в Північну Македонію в обмін на зняття Грецією заперечень проти вступу її північного сусіда в НАТО і Європейський Союз.

Російський дипломат, який говорив на умовах анонімності, тому що він не був уповноважений публічно виступати, назвав "нонсенсом" твердження про те, що російські дипломати були залучені до підриву грецької громадської підтримки македонської угоди.

Угода все ще стикається з низкою перешкод. Спершу Македонії потрібно пройти шлях конституційних змін і референдуму, перш ніж угода стане остаточною.

Протести проти угоди пройшли в обох країнах за підтримки політичної опозиції. Росія намагалася перешкодити вступу деяких країн в НАТО, зокрема Чорногорії. Балканська країна стала 29-м членом НАТО рік тому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: