Останній корабель, що рятував біженців у Середземному морі, припиняє місії

П'ятниця, 7 грудня 2018, 12:01

Aquarius - останній корабель, який рятував біженців у Середземному морі, припиняє свої операції.

Про це повідомила французька громадська організація Medecins sans Frontieres, звинувативши у переслідуванні уряд Італії та інші країни, пише Reuters.

"Це cумний день. Кінець наших операцій на борту Aquarius означатиме більше смертей на морі, смертей, яких можна уникнути і які стаються без свідків", - сказав голова "Медиків без кордонів" Нелке Мандер.

Рішення зупинити операції Aquarius є результатом ініціативи італійського уряду, підтриманої іншими європейськими країнами, під назвою "постійна кампанія з приниження, наклепу та перешкоджань" проти "Медиків без кордонів" та SOS Mediterranean, заявила організація.

Звинувачення з боку Італії у скиданні відходів та злочинній діяльності є "смішними", заявили "Медики без кордонів".

Міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні неодноразово закривав італійські порти для корабля, змушуючи його кілька днів плавати з десятками врятованих мігрантів на борту, щоб знайти порт в іншій країні.

Сальвіні відмовився приймати мігрантів з Aquarius, вимагаючи від інших країн Європейського Союзу активніше робити це. Він також повідомив, що такі рятувальні кораблі, як Aquarius, закликали людей пливти морем, щоб потрапити до Європи.

Корабель почав операції у лютому 2016 року і врятував майже 30 тисяч осіб у міжнародних водах біля Лівії, Мальти та Італії. З жовтня судно залишилося пришвартованим у Марселі після того, як воно переправило 58 мігрантів на Мальту під час своєї останньої місії.

"Медики без кордонів" підрахували, що 2133 людей загинули внаслідок перетинання Середземного моря в 2018 році, здебільшого вони вирушали з Лівії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.