Facebook видалив російські сторінки, що писали про Україну

фото
Четвер, 17 січня 2019, 11:59

Соціальна мережа Facebook заявила у четвер, що видалила 512 груп, сторінок і акаунтів, які брали участь у скоординованій недостовірній поведінці на Facebook та Instagram.

Виявлено, що дві операції проводилися з Росії, одна з яких була активна в країнах Балтії, Центральної Азії, на Кавказі, країнах Центральної та Східної Європи, а інша була специфічною для України, повідомляє компанія.

"Ми не знайшли жодних зв'язків між цими операціями, але вони використовували подібну тактику, створюючи мережу акаунтів, щоб ввести в оману інших про те, хто вони є і що вони роблять", - сказано в повідомленні.

Cторінки та акаунти однієї з операцій були пов'язані з співробітниками інформаційного агентства Sputnik, розташованого в Москві. Деякі зі сторінок часто писали про такі теми, як антинатівські настрої, протестні рухи та антикорупція. Видалені профілі витратили близько 135 тисяч доларів на рекламу.

У другої операції, що спеціалізувалася на Україні, виявили ознаки діяльності російської "фабрики тролів" (IRA).

"Особи, що стоять за цими акаунтами, здебільшого представляли себе українцями, і вони керували різними фейковими акаунтами, поширюючи місцеві українські новини на різні теми, такі як погода, протести, НАТО і стан охорони здоров'я в школах. Ми визначили певний технічний збіг з діяльністю, що походила з Росії перед проміжними виборами у США, зокрема поведінку, що мала характеристики попередньої діяльності Агентства iнтернет-досліджень (IRA)", - заявили у Facebook.

 
 
 
 
 
 
 
 

За недостовірну поведінку в Україні Facebook видалив 26 сторінок, 77 профілів користувачів, чотири спільноти і 41 Instagram-профіль. Facebook-профілі мали близько 180 тисяч підписників, сторінки в Instagram – 55 тисяч. Ці сторінки витратили 25 тисяч доларів на рекламу: першу запустили в січні 2018-го року, останню – у грудні того ж року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.