Британія повинна провести європейські вибори, якщо до 2 липня не буде Brexit

П'ятниця, 18 січня 2019, 17:51

Громадянам Великої Британії необхідно буде обрати своїх представників в наступному Європейському парламенті, якщо країна буде залишатися в ЄС після першого засідання нової асамблеї 2 липня.

Про це заявив прес-секретар Єврокомісії Маргарітіс Схінас, повідомляє Reuters.

"Ми ... як хранитель договорів ЄС, пропонуємо з обережністю ставитися до будь-якого припущення, що право громадян ЄС голосувати на виборах в Європарламент відповідно до застосовних правил може бути поставлено під сумнів", - сказав Схінас.

Британія має вийти з ЄС опівночі 29 березня, але британський парламент відхилив угоду про вихід прем'єр-міністра Терези Мей, укладену з ЄС. Зростають очікування, що Лондону буде потрібно більше часу для узгодження власної позиції щодо умов виходу.

Перспектива продовження спровокувала дебати про те, чи потрібно Британії брати участь в європейських парламентських виборах в травні, щоб уникнути юридичних проблем для роботи інституції, якщо Британія не буде представлена, хоча формально все ще залишатиметься членом ЄС.

 "У нас є юридично складений Європейський парламент, який вимагає безпосередньо обраних членів від усіх країн не пізніше першого дня нового терміну повноважень нового парламенту, який цього разу буде 2 липня", - додав Схінас.

Але у юридичних служб самого Європарламенту інша думка. В юридичному висновку від 2017 року юристи заявили, що Британії не доведеться вибирати своїх представників, навіть якщо вона все ще залишатиметься членом ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.