Португалія обіцяє безвіз для британців у випадку Brexit без угоди

П'ятниця, 18 січня 2019, 13:18

Британці, які живуть у Португалії, збережуть свої права на проживання у країні, а туристи не потребуватимуть візи навіть у випадку виходу Британії з ЄС без угоди.

Про це заявив міністр економіки Педро Сіза Вієйра, повідомляє Reuters.

"На даний момент ми навіть не знаємо, чого хоче Сполучене Королівство. За відсутності альтернативної пропозиції Сполученого Королівства кожна країна-член ЄС вживає заходів, які дозволяють їм реагувати на односторонню обставину", - сказав Вієйра.

Міністр підкреслив, що навіть без угоди про Brexit британські громадяни, які проживають в Португалії, збережуть права, включаючи доступ до медичної допомоги.

"Ми готові зробити це в односторонньому порядку", - сказав він, додавши, що сподівається, що Британія зробить те ж саме для португальців.

Прем'єр-міністр Антоніу Кошта у свою чергу заявив, що аеропорти в Алгарве і Мадейрі відкриють окремі митні смуги для британських туристів, щоб полегшити в'їзд після того, як Британія вийде з ЄС.

Британці складають найбільшу групу туристів, яка щороку відвідує Португалію, але їх кількість знизилася останнім часом на тлі падіння курсу фунта проти євро.

Нагадаємо, британський парламент 29 січня обговорить та проведе голосування щодо так званого "плану Б" прем’єр-міністра Терези Мей щодо виходу країни з ЄС.

Перший варіант угоди про Brexit Палата громад відкинула переважною більшістю голосів цього тижня. 

Раніше повідомлялося, що британські законодавці готують законопроект, за яким може бути відкладений процес виходу країни з ЄС.

Читайте також: "Британія в пошуках виходу: якою буде ціна провалу Brexit-угоди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.