Парламент Греції у четвер голосуватиме за угоду про зміну назви Македонії

Четвер, 24 січня 2019, 07:45

Парламент Греції у четвер проведе голосування щодо ратифікації угоди з Македонією про зміни назви балканської держави.

Голосування відбудеться пізно ввечері.

Очікується, що парламент ратифікує угоду. Уряд прем'єр-міністра Алексіса Ципраса заручився підтримкою щонайменше 151 депутата в 300-містному парламенті.

Проти документа виступає опозиція, яка навіть розглядала можливість ініціювати вотум недовіри уряду, щоб відкласти голосування. Проте опозиційна партія "Нова демократія", за даними грецьких ЗМІ, все ж таки вирішила не робити цього.

Угода, спрямована на врегулювання 28-річної суперечки між двома країнами щодо використання терміна "Македонія", викликала сильний спротив серед багатьох греків.

Нагадаємо, Македонські депутати вже схвалили угоду. В обмін на відмову Македонії від старої назви та переіменування на Республіку Північну Македонію Афіни пообіцяли зняти вето на бажання Скоп'є приєднатися до НАТО і Європейського Союзу.

Набуття чинності угоди покладе край одній із найтриваліших у світі дипломатичних суперечок, яка розпочалась майже три десятиліття тому з проголошенням Македонією незалежності. З 1991 року Афіни заперечували, що Македонія має право носити свою назву, оскільки Греція має одноіменну провінцію, яка в давні часи була колискою імперії Александра Македонського.

Читайте також: "Всупереч протестам і тиску РФ: чому Греція схвалить угоду з Македонією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.