Ципрас: Португалія, Іспанія та Греція - ліві "оазиси" на тлі "нових правих"

Вівторок, 29 січня 2019, 17:47

Соціалістичні, зелені і ліві політичні партії повинні повчитися в урядів країн південної Європи і об'єднатися проти піднесення правого антиєвропейського популізму перед виборами травневими виборами до Європарламенту. 

Про це заявив лівий прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, пише Euractiv.

"Цей широкий прогресивний альянс матиме чітку позицію проти неолібералізму і політики, яка підсилює ультраправий і антиєвропейський популізм", - сказав він. "Але він також заявить чітку позицію на користь Європи, на користь Європи демократії, соціальної єдності та прав", - додав прем'єр.

Ципрас похвалив уряди Португалії та Іспанії, які успішно сформували союзи між лівими і соціалістичними партіями.

"Дивлячись на Європу в цілому, я відчуваю, що південь Європи - не всі країни, а Іспанія, Португалія і Греція - важливі оазиси в політичній пустелі. Європа, на жаль, рухається в неправильному напрямку, небезпечними шляхами", - сказав голова грецького уряду.

Ципрас попередив про піднесення "нових правих", яких представляють угорський прем'єр Віктор Орбан, австрійський Себастьян Курц і італійський - Маттео Сальвіні.

"Існує великий ризик того, що сили антиєвропейського правого популізму матимуть значні успіхи в найближчі роки, і вони також будуть лідирувати на майбутніх виборах в ЄС", - попередив Ципрас.

"ЄНП (Європейська народна партія - Ред.) матиме втрати на наступних виборах в ЄС", - сказав Ципрас, закликавши "прогресивні" сили ЄС єднатися.

Як відомо, до групи ультраправих ЄП "Європа націй і свобод" належать французьке "Національне зібрання" Марін Ле Пен, австрійська Партія свободи, "Ліга" італійського прем'єра Маттео Сальвіні. Сальвіні веде переговори з польською владною партією "Право і спаведливість" (PiS) про її приєднання до групи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.