Кубілюс: питання членства Росії у Раді Європи постане у червні

Вівторок, 29 січня 2019, 20:45

Якщо Росія і надалі не платитиме внески до бюджету Ради Європи, вимагаючи повністю скасувати санкційний механізм, то у червні 2019 року, відповідно до статуту організації, має бути поставлене питання про її статус.

Про це розповів "Європейській правді" колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс, який є кандидатом на посаду нового генерального секретаря Ради Європи.

"Нам потрібно переглянути бюджет, позбавивши Росію можливості шантажувати нас", - сказав він. "Тобто перше завдання – закрити існуючу бюджетну діру... Ось коли ми вирішимо ці проблеми, тоді ми можемо поставити питання і про Росію", - пояснив Кубілюс.

За його словами, Росія все ще має бажання залишатися в цьому клубі, але "якщо вона і надалі не платитиме внески, то десь у червні, вже за статутом, має бути поставлене питання про її статус".

"Якщо РФ і надалі не платитиме внески, то Комітет міністрів зможе накласти на неї додаткові санкції, наприклад, щодо представництва у статутних органах. Або ж Комітет може сказати, що Росія не має права голосувати до повного погашення заборгованості", - зазначив Кубілюс.

Нагадаємо, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд офіційно ініціював роботу над змінами до статуту Ради Європи задля того, щоби вирішити кризу з російськими неплатежами.

Читайте детальніше у інтерв'ю "Кубілюс: "Треба позбавити Росію можливості шантажувати нас у Раді Європи. І це реально".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.