Посол України в Чехії: "війна" УПА з волинськими чехами - міф, створений комуністами

Субота, 2 лютого 2019, 18:17

Комуністи Чехословаччини після Другої світової війни вигадали міф про те, що Українська повстанська армія (УПА) нібито вела війну проти чехів на Волині.

Про це в оприлюдненому 1 лютого інтерв'ю Radio Praha заявив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

"Тема Української повстанської армії в Чехії створена дещо штучно. Зрозуміло, історія УПА неоднозначна і певною мірою суперечлива, проте Українська повстанська армія не воювала з волинськими чехами - тому є докази в архівних документах і дослідженнях істориків. Так що це - міф, створений в Чехословаччині комуністами після Другої світової війни, який, на жаль, живий і сьогодні", - сказав посол.

Як заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін після зустрічі зі своїм чеським колегою Томашем Петршичеком 28 січня, Прага і Київ вирішили  започаткувати неформальний майданчик для дискусій між істориками і представниками громадянського суспільства обох країн, щоб протидіяти маніпуляціям з історичними питаннями.

Раніше лідер Комуністичної партії Чехії Войтех Філіп розкритикував міністра Петршичека, який заявив, що визнання Києвом воїнів УПА і ОУН борцями за незалежність - це внутрішня справа України, яка не стосується Чехії.

Філіп намагався представити як конфлікт між українцями і чехами трагедію в Малині (нині Рівненська область) в липні 1943 року, коли внаслідок каральної акції в одній церкві були спалені українці, чехи і поляки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.